Linki

fot. Małgorzata Sobczak Fotografia
Przez ostatnie lata poznałam wielu wspaniałych ludzi, spróbowałam dużo pysznych dań, o jeszcze większej ilości czytałam, mogłam też o kwestiach kulinarnych się wypowiedzieć. Spotkania kulinarne umożliwiły mi zawarcie wspaniałych i trwałych znajomości i nawiązanie współpracy z ciekawymi, zacnymi instytucjami. Poniżej moje pisarsko-naukowo-popularyzatorskie portfolio. Mam nadzieję, że dzięki niemu poznasz mnie jeszcze lepiej.

O piernikach, historii i tradycji opowiedziałam w wywiadzie dla portalu Kopalnia Wiedzy

Pracując w Muzeum Toruńskiego Piernika zajmowałam się historią Fabryki "Kopernik". Przygotowałam dwie wystawy poświęcone temu miejscu i wydałam książkę "Z serca fabryki"

Pierwszy raz ucięłam sobie pogawędkę z Katarzyna Pruchnicka, na na antenie ukochanego Trójka - Program 3 Polskiego Radia Macie ochotę posłuchać? Proszę bardzo Polska kuchni historyczna

Teraz umawiamy się z Kasią już pod innym adresem, w Radio357. Patroni mają dostęp do podcastów, tam znajdziecie nasze z Kasią rozmowy na najlepszym Bistro na świecie

Warsztaty w Chrząblicach pod nazwą Byleby tego nie schrzanić 

Kocham kuchnię, bo w kuchni jest miłość. A o miłości i miłosnych potrawach rozmawiałam z Krytykiem Kulinarnym. Relacja z tej rozmowy w artykule Miłosne zaklinanie talerza tutaj

Artur Michna, Krytyk Kulinarny napisał kilka lat później recenzję mojej książki, zastanawiając się czy Kuchnia staropolska to hasło wyświechtane?

Mieszkając na prowincji, jako lokalny etnolog opowiadałam o tradycjach kulinarnych między innymi podczas tradycyjnej wigilii i Sile tradycji oraz o Wielkanocy

Kto mnie zna wie, że uwielbiam bigos, więc i o nim się w lokalnej gazecie mogłam wypowiedzieć :) Tym razem w Gazecie Pomorskiej ale także wypowiedziałam się o tej arcyważnej potrawie dla AgroFaktu. Nie mogłam się powstrzymać, więc gdzie mogłam zdradzałam sekrety dotyczące gęsiny na polskim stole

Na prowincji spotykałam się z dorosłymi i z dziećmi i zawsze coś smacznego się znalazło. Jedno z ostatnich spotkań odbyło się wiosną w Topolnie 

Jeden z pierwszych ważnych artykułów popularnonaukowych napisałam w specjalnym numerze Mówią Wieki

Ostatnie lata to także współpraca z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie i sporo tekstów, które można przeczytać w wilanowskim pasażu wiedzy. Między innymi pisałam o Kuchmistrzowskiej profesji

Dla Szefa Kuchni. Magazyn branży gastronomicznej napisałam tekst o poszukiwaniu polskich smaków



Komentarze

Bądź na bieżąco

Popularne posty